Jedriličarski klub ‘Postira’ iz Postira na otoku Braču je osnovan kao neprofitabilna udruga građana od strane 15 entuzijasta iz Postira na osnivačkoj skupštini 10.11.2009.. Upisana u Registar udruga Republike Hrvatske 19.12.2009 pod brojem 170030552 sa odobrenom djelatnošću razvijanja i promidžbe jedriličarskog športa kroz rekreativno i športsko jedrenje,te sudjelovanja i organiziranja športskih natjecanja u skladu sa pravilima HJS-a čiji smo punopravni član od 27.07.2009..

   Klub momentalno ima 30tak odraslih članova,što je za prilike života na otoku i početak ozbiljnog rada samog kluba koji je pokrenut od ničega,jako dobro.

Od samog početka rada kluba koji je osnovan prvenstveno da okupi djecu koja na otoku imaju veoma sužen izbor aktivnosti kako bi ih u što većem broju maklo sa ulice i utjecaja droge i alkohola jednim veoma zdravim i korisnim športom. Na početku smo krenuli  sa organizacijom regate za krstaše pod imenom ‘Regata ol Postirske Fjere’ koja je već tradicionalno događanje  drugog vikenda u srpnju koja je ove godine održana osmi puta. Uz nju organiziramo još jednu mlađu regatu koja se pod nazivom ‘Škojorsko Mrduja’ ove godine održala po treći puta. Suorganizatori smo sa našim prijateljima iz Makarskog kluba Jk ‘Bura’ ‘Regate Hrvatskih mornara’ koja kreće iz Postira sa ciljem u Makarskoj. Ove godine smo kao krunu i priznanje našeg deset godišnjeg rada dobili od HJS-a organizaciju Otvorenog Prvenstva Hrvatske za kadete do 17 godina u klasama Optimist i laser 4.7 na kojoj je bilo 187 natjecatelja od 28.08.2017. do 03.09.2017. što smo uspješno i na svačije zadovoljstvo organizirali.

   Sve te aktivnosti su pokrenute da bi se pogled na jedrenje u našem mjestu i na našem otoku promijenio,a time i zainteresirali mladi i time ih zainteresirali za bavljenje ovim športom što nam iz godine u godinu sve bolje uspjeva. Prvih nekoliko godina smo djelovali bez ikakve potpore lokalne samouprave i prvim sredstvima koje smo dobili prije tri godine smo pokrenuli školu jedrenja koja djeluje već treću godinu za redom tijekom ljetnjih školskih praznika za djecu u optimistima,koje smo prikupili na raznim stranama putem poznanstava u afirmiranim klubovima od kojih smo dobili rabljene i ruinirane brodove koje smo popravili sami te ih donacijama članova i prijatelja kluba dotjerali i opremili. Svakog ljeta imamo popriličan broj djece koji svake godine raste,od početnih 18 do ovogodišnjih preko 60 djece u školi jedrenja,od kojih je desetak već treću godinu trenira i polako su došli do toga da su sposobni ići na natjecanja. U novije vrijeme lokalna samouprava ima malo više sluha za naše aktivnosti,te smo napokon iako privremeno dobili jedan prostor u blizini obale koji će nam služiti za prostorije kluba kao skladište za opremu,mjesto za druženje i ono najvažnije kao svlačiona gdje se djeca mogu presvlačiti,čime možemo sa onima koji žele ozbiljno trenirati raditino tijekom čitave godine što je  u dosadašnjim uvjetima bilo nemoguće. Kako djeca rastu,otpalo je desetak djece koja su prerasla klasu Optimist i jednostavno fizički ne mogu više raditi u jedrilicama te klase,te nam je sada prioritet nabaviti nekoliko jedrilica klase Laser 4.7 koja je slijedeća stepenica nakon klase Optimist.

S obzirom na interes na našem otoku gdje smo jedini jedriličarski klub,nadamo se još većem priljevu mladih čime ćemo mnoge mlade maknuti od utjecaja ulice,samim time i od sve većeg utjecaj droge i ostalih anti trendova koji su svakim danom sve prisutniji te ih odgajati u športskom i fair play duhu i u skladu sa onim najboljim što se može izvući iz pomorske tradicije naših predaka.